гібрид абрикоси і сливи - "стендесто" |
У Болгарії створили гібрид абрикоси і сливи - "стендесто" Болгарські вчені створили шляхом гібридизації сливи з абрикосою новий вид фруктів – "стендесто". Про це повідомив директор Інституту овочівництва у Пловдиві (Болгарія) Аргір Живондов, передає Болгарське національне радіо. "Батьками" фрукту є слива сорту Стенлей і абрикос сорту Модесто. Звідси й походить нова назва – "стендесто". Новий фрукт має подовжену форму, чим схожий на сливу, а також покритий ніжними ворсинками й ароматний, як абрикоса. Плід поєднує смакові і поживні якості обох фруктів, має високий вміст цукру (приблизно 17%), має прекрасний смак, а також більш стійкий до різних захворювань. "Найцікавіше, що ми отримали новий фрукт врозріз з усіма правилами генетики. Адже у звичайної сливи 48 хромосом, а в абрикоси їх всього 16. За правилами генетики, це несумісно. Нам же вдалося зробити це. Однак, "стендесто" не є генетично модифікованим. Штучним у цьому випадку є лише процес запилення. Практично запилена слива сама "вирішує": прийняти пилок абрикоси чи ні. Слива прийняла чужий пилок, а наша робота дала сенсаційний результат", – розповів Аргір Живондов. Завдяки високому відсотку вмісту цукру "стендесто" добре підходить для виготовлення болгарської фруктової горілки ракії, а також для приготування варення, мармеладу, компотів та інших ласощів. | |
|
Рекомендуємо інші новини
Всього коментарів: 0 | |