Вживання пива призводить до раку шлунка |
Вчені довели: якщо випивати більше трьох банок пива на день і при цьому мати дефект в одному з генів, відповідальних за переробку алкоголю, то бактерії, що живуть у нас у шлунку, неминуче призведуть до раку. Серед онкозахворювань своєрідними чемпіонами є рак легенів і рак шлунку: найбільше число смертей від раку припадає на перший з них, рак шлунку беззмінно утримує другу позицію. Епідеміологи з Каталонського онкологічного інституту (Іспанія) представили на з'їзді Американської асоціації по дослідженню раку незвичайну статистику, яка розкриває деякі причини настільки зловісної "успішності" шлункових новоутворень. Вчені аналізували дані про здоров'я приблизно тисячі осіб впродовж шести років. І виявили чітку кореляцію між любов'ю до пива і виникненням раку шлунку. При цьому тяга до вина або лікерів не приносила респондентам жодних злоякісних неприємностей. Потім дослідники зайнялися перевіркою того, чи не мають прихильники пива в своєму геномі яку-небудь мутацію. Увагу вчених привернув ген rs1230025, розташований серед кластера генів, відповідальних за переробку алкоголю. Особи, що випивали більше трьох банок пива на день, були трохи більше схильні до ризику виникнення раку, якщо мали змінену копію цього гена. А якщо таких копій в геномі було дві, то вірогідність розвитку онкозахворювання ще збільшувалася. Якщо ж у любителя пива, окрім двох змінених копій гена, в шлунку виявлялася бактерія Helicobacter pylori, ризик виникнення раку зростав від 3 до 22 разів. Helicobacter pylori довгий час була "поза законом", оскільки вважалося, що бактерія неминуче призводить до гастриту і виразки. Потім виявилося, що цей мікроорганізм навіть корисний, а його патогенність виявляється лише за допомогою господаря: погане харчування провокувало бактерію "показувати зуби". І ось тепер наявність H.pylori чітко пов'язане з онконедугом: майже всі хворі раком шлунку мали цього двозначного симбіонта. Три чинники ризику - пиво, бактерія, модифікація гена - можуть бути пов'язані через запальний процес, з якого і починається рак. Надлишкове вживання пива накладається на неправильно працюючий фермент, у результаті шлункова мікрофлора починає "хвилюватися" і провокує тривалий запальний процес, який, на думку багатьох онкологів, призводить до злоякісних наслідків. | |
|
Рекомендуємо інші новини
Всього коментарів: 0 | |