Влащинецька ЗОШ

Info


Вітаю Вас Гість
Для більших можливостей просимо
Зареєструватися
IP адрес : 18.224.39.74

Форма входу

Логін:
Пароль:

Категорії

Освіта [419]
Тестування [25]
Технології [118]
Спорт [11]
Культура [34]

Опитування

Професія вчителя престижна у наш час
Всього відповідей: 494

Статистика

На сайті були




Опитування

Професія вчителя престижна у наш час
Всього відповідей: 494







Опитування

Професія вчителя престижна у наш час
Всього відповідей: 494
Головна » 2008 » Липень » 17 » ВСТУПНА КАМПАНІЯ - 2008
ВСТУПНА КАМПАНІЯ - 2008

 

ВСТУПНА КАМПАНІЯ - 2008      

 

У Міністерстві освіти і науки України (пр. Перемоги, 10) створено приймальню громадян (кімната N 122) та консультативний телефон "Вступна кампанія 2008 року" за номером 486-28-49.

Вони діятимуть на період вступної кампанії у вищих та професійно-технічних навчальних закладах (з 17.06. 2008 р. по 10.08. 2008 р.).

Це сприятиме забезпеченню належного контролю за проведенням вступної кампанії 2008 року у вищих та професійно-технічних навчальних закладах, організації особистого прийому громадян, їх консультуванню з питань вступу до вищих навчальних закладів та оперативному реагуванню на

ПРЕС-СЛУЖБА МОН

факти порушень чинного законодавства про вищу освіту

 

 

 

Особливості вступної кампанії 2008 року

 

8 липня 2008 року в прес-центрі Кабінету Міністрів України відбулася прес-конференція Міністра освіти і науки України Івана Вакарчука на тему "Особливості вступної кампанії 2008 року"

 

На зустрічі з журналістами міністр розповів про особливості цьогорічної вступної кампанії та які заходи вживаються МОН для забезпечення якісного проведення вступної кампанії. Він наголосив, що у 2008 році на виконання Указу Президента України В.А. Ющенка вперше прийом на навчання на базі повної загальної середньої освіти до ВНЗ здійснюється за сертифікатами Українського центру оцінювання якості освіти.

 

Вступних випробувань ВНЗ проводити не будуть. Крім:

осіб з числа військовослужбовців, звільнених з військової служби у цьому році, які можуть брати участь у конкурсі щодо зарахування на навчання за власним вибором - з оцінками чи кількістю балів сертифікатів або вступних випробувань, з предметів, визначених ВНЗ;

осіб з обмеженими фізичними можливостями (інваліди 1 та 2 групи, діти-інваліди), для яких УЦОЯО центр не зміг забезпечити проходження незалежного зовнішнього оцінювання знань. Вони складають вступні випробування у ВНЗ у формі співбесіди;

громадян України, які здобули повну загальну середню освіту за межами України.

 

Прийом на навчання за напрямами з мистецтва, архітектури, фізичної культури, журналістики здійснюватиметься ще й за творчими конкурсами. Із спеціальностей таких напрямів як філологія, міжнародні відносини, міжнародна економіка, менеджмент, аеронавігація, морський та річковий транспорт ВНЗ можуть проводити вступне випробування з іноземної мови. Для осіб, які не вивчали українську мову, приймальна комісія ВНЗ може встановлювати вступне випробування з тієї мови, якою була здобута освіта.

 

Вступники обов'язково повинні подати разом із іншими документами сертифікати УЦОЯО з предметів, що відповідають переліку вступних випробувань, визначених ВНЗ (оригінал або завірену копію). Кількість ВНЗ та спеціальностей, на які вступник може подати документи, як зазначив міністр, у цьому році не обмежена.

 

Відповідно до п. 15 Умов прийому вищим навчальним закладам дозволено у правилах встановлювати особливі умови участі в конкурсі та форми проведення вступних випробувань. Такі умови можуть також встановлюватися для медалістів, випускників, нагороджених похвальною грамотою з профільних для вступу предметів, та випускників основної школи, які мають свідоцтво про базову загальну середню освіту з відзнакою (при вступі на навчання на основі базової загальної середньої освіти) тощо.

 

Міністр повідомив, що без складання вступних випробувань за умови подання сертифікатів з профільного предмету зараховуватимуться учасники міжнародних олімпіад та призери IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін за умови, якщо вони вступають на спеціальності, де профільним є предмет, з якого вони були учасниками чи призерами олімпіади. При подані сертифікатів з оцінками не нижче 124 балів за наслідками співбесіди можуть зараховуватися постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, а поза конкурсом:

учасники бойових дій, члени сімей загиблих учасників бойових дій та інші;

діти-сироти та діти, які залишилися без піклування батьків;

інваліди І та II груп та діти-інваліди;

діти, які мають підстави для отримання чорнобильської категорії;

діти загиблих шахтарів (на гірничі спеціальності), та діти загиблих шахтарів на шахті імені Засядька на всі спеціальності;

діти військовослужбовців та правоохоронних органів, які загинули під час виконання службових обов'язків.

 

Як наголосив міністр, вперше на сайті оприлюднено перелік конкурсних предметів для вступу до всіх ВНЗ. Для оперативного інформування абітурієнтів про конкурсну ситуацію з 17 червня запроваджено в мережі Інтернет інформаційну систему "Конкурс" (http://vstup.info).

Станом на 7 липня нею скористалися 2 млн.100 тис. відвідувачів із 46 країн світу. Користувачі системи можуть дізнатися про загальну кількість поданих заяв, про кількість осіб, які подали заяви на вступ і мають право на позаконкурсний або цільовий прийом, про ліцензований обсяг прийому, про обсяг державного замовлення, про суму балів з конкурсних предметів, про вартість навчання у будь-якому ВНЗ ІІІ-ІV рівнів акредитації тощо. Інформація щоденно оновлюється. Це надає можливість абітурієнтам зорієнтуватися у конкурсній ситуації будь-якого ВНЗ і прийняти правильне рішення щодо обрання напряму, вищого навчального закладу і реальних можливостей для вступу на навчання.

 

Іван Вакарчук повідомив журналістам, що на час вступної кампанії у МОН створено приймальню громадян та багатоканальний консультативний телефон "Вступна кампанія 2008 року" з метою здійснення особистого прийому громадян та надання відповідей на телефонні звернення з питань вступу на навчання (кімната N 122, проспект Перемоги, 10, телефон - 486-28-49). Станом на 7 липня було понад 800 звернень громадян, які з'ясовували питання щодо особливостей вступної кампанії-2008, отримання другої вищої освіти, проведення зовнішнього незалежного оцінювання та можливості повторного тестування, функціонування інформаційної системи "Конкурс", порушення умов прийому до ВНЗ, вступу осіб пільгових категорій тощо. На особистому прийомі в приймальні громадян побували 54 особи з питань вступу до ВНЗ. Такі ж приймальні, консультативні телефони створені у міністерствах і відомствах, які мають у підпорядкуванні вищі навчальні заклади, обласних управліннях освіти і науки та вищих навчальних закладах.

 

Достовірність сертифікату можна також перевірити у мережі Інтернет.

 

Готуючись до вступної кампанії, Міністерство освіти і науки провело регіональні наради відповідальних секретарів приймальних комісій, здійснило перевірку готовності ВНЗ до вступної кампанії. Прогнозуючи обсяги прийому, міністр наголосив, що державне замовлення в 2008 році залишилося на рівні минулорічного: бакалавр - 145 тис. осіб, молодший спеціаліст - 86 тис. осіб. Прийом на спеціаліста, магістра визначається з урахуванням обсягів випуску бакалаврів і становить: спеціаліст - понад 97 тис. осіб, магістр - понад 32 тис. осіб.

 

Щодо побоювань окремих керівників, які не є прихильниками прийому за сертифікатами, то Іван Вакарчук зазначив, що показники позитивних результатів тестування (124 і більше балів) з предметів є загалом співвимірними з позитивними оцінками, отриманими минулого року на вступних випробуваннях.

 

На прес-конференції йшлося також про заочну форму навчання, прийом на яку за сертифікатами став предметом особливого впливу на Міністерство освіти і науки. На це міністр відповів, що вища освіта однакова для всіх, незалежно від форми навчання студента. Якщо у 1995 році на заочну форму навчання до університетів, академій, інститутів було прийнято 52,6 тис. осіб, то у 2006 році - 200 тис. осіб.

 

"Вважаю, що на часі задуматися над якістю освітніх послуг, що надаються через заочну форму навчання. Нехтувати якістю вищої освіти - найважливішого і найвизначальнішого чинника розвитку економіки, заради тимчасових фінансових надходжень є великим гріхом перед державою, суспільством. Переконаний, що підходи до відбору на заочну форму навчання треба змінювати і цим повинен займатися саме вищий навчальний заклад", - наголосив Іван Вакарчук.

 

Міністр запевнив, що вступна кампанія 2008 року буде проведена об'єктивно, прозоро, відкрито, за найширшою участю громадськості та засобів масової інформації.

 

Категорія: Освіта | Переглядів: 948 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]