Влащинецька ЗОШ

Info


Вітаю Вас Гість
Для більших можливостей просимо
Зареєструватися
IP адрес : 3.140.185.170

Форма входу

Логін:
Пароль:

Категорії

Освіта [419]
Тестування [25]
Технології [118]
Спорт [11]
Культура [34]

Опитування

Професія вчителя престижна у наш час
Всього відповідей: 494

Статистика

На сайті були




Опитування

Професія вчителя престижна у наш час
Всього відповідей: 494







Опитування

Професія вчителя престижна у наш час
Всього відповідей: 494
Головна » 2008 » Червень » 7 » Козацькі кораблі !!!!
Козацькі кораблі !!!!
На Хортиці під водою знайшли козацькі кораблі
Група українських гідроархеологів, що дослідила акваторію Дніпра поблизу запорізької Хортиці, виявила на дні річки відразу два козацьких судна часів російсько-турецької війни 18 століття. 

Вчені вважають, що знайдені кораблі є всесвітньо відомими "Дубами", що принесли славу запорізьким козакам як умілим морським піхотинцям і суднобудівникам. Також вчені вважають, що це відкриття допоможе отримати нову інформацію про досконалість стародавнього козацького суднобудування, що має тисячолітню історію. 

За словами гідроархеолога Дмитра Кабалії, ні в Україні, ні в Росії, ні в країнах Західної Європи подібних знахідок саме цього періоду історії вітчизняного суднобудування взагалі немає. 

Гідроархеолог Валерій Нефедов розповідає, що в знайдених кораблях збереглися рушничний кремній, фрагменти кераміки, а серед гарматних зарядів була виявлена унікальна скляна граната. "Вона як ядро повністю зі скла. Гніт і порох всередині, при вибуху розліталися скляні осколки", - додає він. 

Відомо, що козацькі "Чайки" і "Дуби" декілька сторіч наводили страх на флот Османа Туреччини. Використовувати досвід козаків намагалася і імперська Росія. 

Планується, що восени цього року "Дуби" піднімуть з дніпровських глибин і встановлять в запорізькому музеї старовинних кораблів - поряд з "Чайкою" і "Бригантиною".

Він буде розташований на Хортиці поруч з мостом через Дніпро. Вартість робіт по створенню музею становить 5 мільйонів гривень. У жодному з міст країн колишнього Радянського Слюзу немає бодай одного історичного корабля, піднятого з води. В Україні таких кораблі два - "Братислава" і "Козацька чайка". Човни було побудовано під час російсько-турецької війни 1735 - 1739 років після того, як на острові Мала Хортиця 1736 року було засновано Запорозьку Верф. Верф спорудили запорозькі козаки, вони ж будували тут кораблі.


Категорія: Технології | Переглядів: 1021 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]