Влащинецька ЗОШ

Info


Вітаю Вас Гість
Для більших можливостей просимо
Зареєструватися
IP адрес : 18.191.236.174

Форма входу

Логін:
Пароль:

Категорії

Освіта [419]
Тестування [25]
Технології [118]
Спорт [11]
Культура [34]

Опитування

Чого у новому році Ви хотіли б найбільше?
Всього відповідей: 942

Статистика

На сайті були




Опитування

Чого у новому році Ви хотіли б найбільше?
Всього відповідей: 942







Опитування

Чого у новому році Ви хотіли б найбільше?
Всього відповідей: 942
Головна » 2016 » Вересень » 7 » Далі (не) буде. Стипендії з наступного року нараховуватимуть по-новому
Далі (не) буде. Стипендії з наступного року нараховуватимуть по-новому

Далі (не) буде. Стипендії з наступного року нараховуватимуть по-новому

В інформаційному просторі викликала резонанс подія, що трапилась у середу, 30 серпня, на брифінгу першого заступника Міністра фінансів Сергія Марченка, присвяченому змінам у нарахуванні стипендій.

Під час заходу активіст (який, за даними волонтера Віталія Дейнеги, є студентом) кинув у спікера торт.

Його колеги (всього їх було десять) після цього почали скандувати «Ні стипендії – їж міністрів», а потім – «Гроші на освіту, а не на війну».

Пан Марченко, у свою чергу, відповів, що не вважає такі методи прийнятними і готовий до конструктивного діалогу.

Суть змін

Ще 9 серпня з’явилась інформація про зменшення витрат на стипендії для студентів.

Як повідомили «Українській правді» в Міністерстві освіти і науки у відповідь на запит щодо ситуації із стипендіями, Міністерство фінансів надіслало інструктивного листа про підготовку запитів до проекту держбюджету на 2017 рік та прогнозу його розвитку на 2018-2019 роки.

Згідно з листом, стипендії на 2017 рік будуть передбачені лише для дітей-сиріт, інвалідів І-ІІІ груп, дітей, позбавлених батьківського піклування, тих студентів, хто отримує допомогу згідно із Законом «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», а також для аспірантів і докторантів.

При цьому Міністерство освіти наголосило, що не підтримує рішення Мінфіну та не розробляло проектів нормативно-правових актів з метою зменшення забезпечення студентів стипендіями.

Сам міністр фінансів Олександр Данилюк уже 11 серпня у своєму відеоблозі на YouTube роз’яснив суть пропонованих його відомством нововведень.

Пан Данилюк наголосив, що Мінфін не збирається скасовувати стипендії, а пропонує перейти до європейської практики поділу їх на дві складові.

«Перша [складова] – це академічні стипендії для обмеженої кількості студентів як інструмент мотивації для того, щоб краще вчитися. Це повинна бути не просто стипендія, а дійсно нагорода, щось, що відрізняє від решти.

І друга складова – це соціальна складова. Це стипендія, яка є соціальною підтримкою для тих студентів, які найменш захищені соціально. Це можуть бути діти-інваліди, діти з малозабезпечених сімей, тобто ті прошарки, які ми як держава зобов'язані підтримувати», – пояснив пан Олександр.

При цьому, зауважує LB.ua, чинна редакція Постанови Кабінету Міністрів України «Питання стипендіального забезпечення» у пунктах 4-6 розділу «Загальні питання» також визначає поділ стипендій на академічні та соціальні.

Міносвіти 26 серпня повідомило про зміну порядку виплат стипендій, де було враховано пропозиції Міністерства фінансів. Оновлена система діятиме вже з 1 січня 2017 року.

«Академічну стипендію виплачуватимуть тим студентам, які успішно навчаються, але в сім’ї невисокий рівень доходу. Окремо виплачуватимуть соціальну стипендію», – зазначив перший заступник Міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець.

При цьому він зазначив, що ці нововведення перебувають на стадії обговорення і остаточно не вирішені.

Крім того, за словами першого заступника Міністра, розробляється механізм на кшталт субвенцій для визначення того, чи потребує студент стипендії: «Людина подає документи [про доходи], отрима[ла] стипендію, а виявляється, що доходи значно більші, ніж задекларовано».

Як повідомив пан Володимир, такий механізм використовуватиметься лише для малозабезпечених студентів із хорошою успішністю, а от механізм виплат соціальних стипендій змін не зазнає.

Резонанс

Віталій Дейнега знайшов одного зі студентів, що брав участь в акції, – його звуть Стас Сергієнко. У своєму профілі на Facebook він, серед іншого, викладає цитати з Карла Маркса й Віктора Пелевіна, а також відкрито заявляє, що голосує за КПУ.

Категорія: Освіта | Переглядів: 238 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]